Cafeaua este un fruct pe care il consumam toti intr-un fel sau altul. In cestile savuroase din fiecare dimineata consumam cafeaua prajita si macinata, care are un succes incredibil de mare la nivel mondial si a dus introducerea sa in diverse culturi mondiale.
Nu vom vorbi despre cafeaua prajita, macinata si prelucrata termic, ci despre cafeaua verde. Cafeaua verde este cafeaua cruda, care este atat extrem de benefica, cat si gustoasa. Bautura obtinuta din cafeaua verde macinata seamana foarte mult cu un ceai si reuseste sa genereze o serie de efecte aproape miraculoase asupra corpului.
Proprietati
Boabele de cafea verde, spre deosebire de cele deja prajite, sunt foarte bogate in acid clorogenic dar si in diversi antioxidanti. Efectele sale se cunosc la orice persoana care o consuma frecvent, riscul de cancer fiind mai mic, metabolismul fiind mult imbunatatit iar greutatea fiind si ea mult mai usor de controlat.
O cana cu cafea verde ii ofera 400 de mg de antioxidanti, dintre care 160 de miligrame sunt polifeni. Aceeasi cana de cafea verde iti ofera aportul de acid cafeic, responsabil pentru energia si buna dispozitie din fiecare zi.
Ceea ce este foarte convingator pentru consumul de cafea verde este faptul ca exista dovezi stiintifice asupra numeroaselor sale beneficii.
Beneficii
- Consumul de cafea verde este un adevarat scut anti cancer. Multumita cantitatii mari de antioxidanti, dar si datorita acidului clorogenic, absorbtia zaharului de catre corp este limitata iar sansele de a dezvolta cancer sunt mult mai mici.
- Poate sa regleze metabolismul. Este un efect excelent pentru cei care au probleme cu greutatea si doresc sa aiba un corp care functioneaza corect. Evident, consumul de cafea verde trebuie sa fie insotit de un regim daca iti doresti efecte vizibile, insa ajuta foarte mult in eliminarea kilogramelor nedorite.
- Este un puternic tonic pentru activitatea cerebrala, putand inlocui cu succes ceasca de cafea prajita pe care o bei in fiecare dimineata. Efectul tonic este dat de acidul cafeic.
- Amana imbatranirea. Trecerea timpului va fi aceeasi, insa efectele vizibile asupra pielii tale vor fi cu totul si cu totul diferite. Mai exact, stresul oxidativ asupra celulelor va fi distrus cu 12-16%, ceea ce poate amana in mod substantial procesul de imbatranire.
- Ajuta la detoxifierea generala si la detoxifierea ficatului. Daca bei cafea verde cu o frecventa destul de mare, te poti bucura de un risc scazut de a dezvolta diabet.
- Ajuta la slabire. Aproape toate componentele cafelei verzi ajuta la slabire. Pe langa reglarea metabolismului insa, poate sa inhibe senzatia de foame, sa topeasca grasimile si sa lupte impotriva radicalilor liberi.
- Lupta impotriva virusilor si a bacteriilor, fiind un dezinfectant natural excelent.
- Scade colesterolul rau, crescandu-l pe cel bun.
- Ajuta la reglarea tensiunii arteriale si elimina riscul de insomnie si de tahicardie.
- Ajuta la combaterea calvitiei. Daca ai probleme cu caderea parului, cafeaua verde te poate ajuta sa combati calvitia intr-un mod cat se poate de eficient.
Efectele consumului de cafea verde
Ca orice alt produs, consumat in cantitati mari poate sa aduca o serie de efecte neplacute. Din fericire, efectele nu sunt foarte periculoase pentru corp. Datorita continutului de cofeina poti sa ai dureri de cap, anxietate si probleme gastrointestinale. Partea buna este ca, daca esti deja consumator de cafea prajita, riscul de a intampina aceste efecte este minim.
Contraindicatii
Exista si o serie de persoane care ar trebui sa limiteze consumul de cafea verde sau chiar sa il evite. Daca suferi de anxietate, glaucom, diabet, hipertensiune, osteoporoza sau sindromul colonului iritabil, este bine sa te adresezi medicului inainte de a consuma cafea verde. De asemenea, desi nu exista nicio dovada ca ar exista efecte negative asupra bebelusilor, femeile insarcinate este bine sa evite consumul de cafea verde, in conditiile in care nu exista suficiente studii care sa dovedeasca faptul ca este inofensiva.
Cum se consuma cafeaua verde?
Exista trei variante prin care poti consuma cafeaua verde. In primul rand, poti sa mananci boabele de cafea neprajite, in al doilea rand le poti fierbe pentru a obtine o cafea destul de diferita ca gust de cafeaua normala si in al treilea rand, le poti consuma sub forma de supliment alimentar.
Prepararea cafelei verzi poate sa fie diferita de cea a cafelei prajite, asadar, este bine sa te informezi in acest sens.
In cazul in care decizi sa folosesti cafeaua verde sub forma de suplimente, asigura-te ca acestea sunt 100% naturale, deoarece in caz contrar efectele benefice se pot intoarce ca un bumerang impotriva ta si pot genera probleme.
Ceea ce este cert este faptul ca boabele de cafea verde sunt adevarate minuni ale naturii si daca le consumi inteligent, poti obtine extrem de multe avantaje de la ele.