Folosita adesea pe post de cafea solubila, cicoarea s-a dovedit a fi, de fapt, o planta extrem de sanatoasa pentru organism. Aceasta poate sa fie folosita in scop terapeutic si in acelasi timp inlocuieste cafeaua cu succes, avand aproximativ acelasi gust insa fiind mult mai sanatoasa.
Proprietati
Cicoarea este o planta erbacee si creste, de regula, in lanurile de cereale si in mod natural pe marginea drumurilor. Inca din Egiptul Antic este cultivata pentru calitatile sale extrem de bine conturate. Exista cateva proprietati pe care trebuie sa le cunosti despre aceasta planta:
- Pot fi consumate atat radacinile sale, cat si partile aeriene;
- Are o compozitie interesanta, din care 45-60% este reprezentata de inulina
- In florile de cicoare se gaseste acid fenolic
- In radacini se gasesc lactone sesqiterpenice amare
- Poate sa fie consumata ca atare, in salate de cruditati sau poate fi folosita pe post de ceai si evident, sub forma solubila.
Beneficii
Motivele pentru a consuma cicoare instant sunt foarte bine evidentiate:
- Ajuta la curatarea sangelui. Radacina de cicoare poate sa purifice sangele si in acelasi timp sa curete ficatul;
- Stimuleaza digestia. Aproape fiecare organ din zona stomacului se poate bucura de beneficiile uriase oferite de cicoare. Aceasta stimuleaza digestia, curata splina si ficatul, scade colesterolul si detoxifica intregul organism.
- Ajuta la slabire. Consumul frecvent de cicoare poate sa inhibe pofta de mancare. Responsabila de acest lucru este inulina, o fibra alimentara care pastreaza senzatia de satietate pentru multa vreme.
- Previne diabetul. Faptul ca ajuta la scaderea colesterolului are o multime de alte beneficii, principalul fiind prevenirea diabetului. In cazul in care suferi de obeezitate sau de diabet, cicoarea este cea mai buna solutie in locul cafelei.
- Reduce inflamatiile articulare. De regula, cicoarea este utilizata pentru vindecarea artritei si are proprietati antiinflamatorii serioase. Reduce durerea asociata cu osteoartrita.
- Previne imbolnavirile orale. Un alt avantaj este faptul ca protejeaza organismul de bacteriile care se afla in cavitatea orala.
Contraindicatii
In principiu, cicoarea este destul de sigura pentru consum. Totusi, persoanele care sufera de inflamatii la nivelul intestinelor sau de blocaje in aceasta zona, trebuie sa consulte un medic inainte de a consuma cicoare. In ceea ce priveste cantitatea ce poate fi consumata zilnic, 2-3 cesti pe zi sunt mai mult decat suficiente