Cu totii stiu calitatea turmericului de a condimenta diverse mancaruri, insa numarul calitatilor pe care le are acest condiment minune este mult mai mare. Este considerat a fi cel mai puternic antioxidant al lumii si se lauda cu nu mai putin de 580 de beneficii.
Ce este ?
Planta care este responsabila de existenta turmericului este Curcuma Ionga, o planta indiana folosita in alimentatie de peste 4000 de ani. Elementul cel mai puternic si mai interesant al turmericului este curcuminoida, o substanta activa cu proprietati antioxidante. Datorita acestei substante, condimentul are acea culoare galbena.
Proprietati
- Contine uleiuri volatile;
- Are un continut bogat de curcumina;
- Contine o multime de saruri minerale si de peptide solubile in apa;
- Are un gust foarte interesant, iute amarui, ce da o aroma placuta mancarurilor.
Beneficii
Dat fiind faptul ca este cel mai puternic antioxidant al lumii, este de la sine inteles ca turmericul are o multime de efecte benefice asupra corpului:
- Poate sa distruga cancerul. Curcumina din Turmeric distruge cu o eficienta destul de mare cancerul, care rezista de regula la medicamente.
Ofera protectie impotriva iradierii. Iradierea poate sa genereze o multime de probleme medicale si sa dezvolte boli grave. Consumul de Turmeric este extrem de benefic in acest caz.
- Poate sa protejeze impotriva metalelor grele din organism.
- Previne boala Alzheimer si chiar poate sa o vindece.
- Previne dezvoltarea cancerului. Cei care consuma frecvent Turmeric pot sta departe de foarte multe tipuri de cancer, inclusiv periculosul cancer de colon. Actiunea acestui condiment reuseste sa se concretizeze prin impiedicarea celulelor canceroase sa se raspandeasca prin corp.
- Calmeaza tusea si durerea in gat.
Intrebuintari
Turmericul poate sa fie folosit cu incredere in diverse mancaruri, multumita aromei sale deosebite. De asemenea, se poate administra zilnic, in amestec cu suc e fructe si se poate folosi si sub forma de tinctura sau de infuzie. In principiu, doza maxima ce trebuie consumata este de doua lingurite in fiecare zi.
Contraindicatii
Daca se foloseste in cantitati foarte mari, turmericul poate duce la probleme cum ar fi iritatia gastrica. Se pare ca persoanele care folosesc frecvent acest condiment prezinta un risc ceva mai mare de a dezvolta ulcer gastric. Totusi, daca sunt puse in balanta toate avantajele turmericului si acest dezavantaj, castigatorul este, fara doar si poate, talerul cu avantaje.