Uleiul de jojoba este lichidul care provine de la samanta plantei Simmondsia chinensis (jojoba), care este un arbust nativ din sudul Arizonei, sudul Californiei si nord-vestul Mexicului. Desi este numit ulei, acesta este de fapt o ceara lichida, fiind folosit in medicina traditionala pentru o serie de afectiuni. Cei mai multi oameni folosesc uleiul de jojoba pentru tratarea ranilor si vanatailor.
Proprietati
- Structura chimica a uleiului de jojoba este diferita de cea a altor uleiuri vegetale, deoarece este o ceara polinesaturata. Fiind o ceara, uleiul de jojoba este util in special in protejarea pielii, oferind, de asemenea, hidratare unghiilor si parului. La temperatura camerei, uleiul de jojoba devine lichid datorita acizilor grasi nesaturati. La fel ca alte uleiuri, uleiul de jojoba nu se descompune si nu devine ranced; de fapt, acesta are o durata de valabilitate foarte lunga, fiind astfel ideal pentru produsele cosmetice.
- Uleiul de jojoba contine ingrediente benefice, inclusiv vitamina E, mai multe vitamine B, siliciu, crom, cupru si zinc. Are un procent foarte mare de iod, circa 82%, fiind astfel extrem de benefic in vindecarea diferitelor rani. Acest produs contine, de asemenea, trei acizi grasi: erucic (13,6%), gadoleic (71,35) si oleic (11,2%).
Beneficii
- Benefic pentru sanatatea interna. Desi jojoba este cunoscut mai mult pentru avantajele sale cosmetice, boabele sale produse de plante au, de asemenea, beneficii pentru sanatatea interna. Se spune ca acesta poate ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL) si contribuie la combaterea foamei, fiind asadar de mare ajutor in eforturile de a da jos cateva kilograme.
- Hidrateaza fata. Poti folosi uleiul de jojoba ca hidratant de zi sau de noapte. Uleiul poate lasa initial o stralucire usoara, insa acesta va hidrata intens tenul, prevenind astfel aparitia ridurilor. Utilizeaza 4-6 picaturi pe piele pentru a obtine efectul dorit.
- Este un bun balsam de par. Uleiul de jojoba hidrateaza si imbunatateste textura parului. Acesta este excelent pentru scalpurile uscate, fiind considerat un bun tratament anti-matreata.
- Diminueaza cicatricile. Semnele inestetice ale pielii, inclusiv scuamele, cicatricile si vergeturile, pot fi reduse printr-un simplu masaj al zonei cu probleme cu acest ulei bogat in vitamina E. Uleiul de jojoba este, de asemenea, util in accelerarea procesului de vindecare a ranilor ce pot lasa cicatrici in timp.
- Este un bun tratament anti-acnee. Daca vrei sa iti purifici tenul intr-un mod natural, foloseste ulei de jojoba. Acesta contine iod, element ce inhiba dezvolarea bacteriilor daunatoare ce provoaca puncte negre, cosuri si eruptii.
Intrebuintari
- In gatit. Uleiul de jojoba se gaseste in aproape toate supermarket-urile din Romania, la diferite branduri ce il vand la preturi ce variaza intre 20 si 40 de lei.
- Ca hidratant pentru fata si par. Aplica 4-6 picaturi de ulei de jojoba pe pielea faciala atat dimineata cat si seara, pentru a preveni semnele de imbatranire. Totodata, 5 picaturi de ulei vor fi suficiente pentru a hrani firele de par imediat dupa ce faci dus.
- Ca demachiant. Adauga 3-5 picaturi de ulei de jojoba pe un disc demachiant si sterge machiajul de pe fata.
- Ca balsam de buze. Aplica una sau doua picaturi de ulei pe buze atunci cand simti ca este necesar.
- Ca tratament anti-infectii. Daca prezinti vreo zona iritata sau infectata, aplica doua sau trei picaturi de ulei de doua ori pe zi. Dupa cateva zile, vei observa o imbunatatire semnificativa a texturii pielii.