Ceaiul de roinita este un ceai cunoscut pentru proprietatile sale excelente asupra sanatatii inimii. Roinita este o planta erbacee, perena si heliofila, cunoscuta inca din antichitate si entionata de Plinius si Dioscoride. Acestia afirmau ca aceasta planta poate sa vindece ranile si chiar muscatrile veninoase ale scorpionilor.
Proprietati
Roinita contine o serie de compusi activi, foarte utili corpului uman, generand proprietati foarte atractive:
- Contine flavonoizi;
- Contine acizi fenolici;
- Face parte din familia mentei;
- Se mai numeste alamaita, buruiana stupului, busuiocul stupuluisau melisa.
Beneficii
Ceaiul de roinita poate sa fie aplicat atat intern cat si extern si reuseste sa aduca o serie de beneficii:
- Elimina stresul. Cei care sufera de probleme legate de stres sau sunt depresivi, pot consuma cu incredere ceai de roinita. Consumul mediu al acestui ceai poate sa elimine simptomele provocate de depresie si stres, cum ar fi durerile de cap, agitatia, oboseala sau starea anxioasa.
- Este extrem de eficient in tratarea afectiunilor digestive. Indigestia, balonara sua diareea sunt trei dintre problemele majore gastrointestinale, care afecteaza o multime de oameni. Ceaiul de roinita are proprietati calmante care rezolva destul de usor aceste probleme.
- Combate insomnia. De asemenea, ceaiul de roinita poate sa combata insomnia si tulburarile de som. De multe ori, acestea apar pe fond psihic si roinita se comporta ca un excelent somnifer natural.
- Previne bolile de inima. Inca din cele mai vechi timpuri, roinita a fost folosita pentru a combate bolile de inima. Tot efectul calmant este cel care te poate ajuta sa reduci palpitatiile si hipertensiunea arteriala.
- Este eficient in inhibarea virusului herpetic.
- Poate sa creasca pofta de mancare si sa reduca starile de greata;
- Mentine sanatatea pielii daca este folosit extern.
Intrebuintari
Roinita se poate folosi in mai multe moduri.
- Pulbere. Planta uscata se macina cu o rasnita electrica iar pulberea astfel rezultata se inghite cu apa;
- Macerata. Lasarea frunzelor de roinita la macerat timp de 6-8 ore poate sa ofere un lichid cu toate beneficiile de mai sus.
- Infuzie. Cel mai simplu mod in care roinita poate sa fie consumata este prin infuzie timp de 15 minute.
Daca intern roinita se consuma in alimentatie, extern se foloseste pe post de cataplasme.
Contraindicatii
Fiind un ceai natural, nu are foarte multe contraindicatii iar consumul in exces nu va duce la efecte secundare extrem de neplacute. Totusi, este bine sa stii ca persoanele cu hipotiroidie pot avea stari destul de neplacute dupa consumul acestui ceai, motiv pentru care trebuie sa ceri sfatul medicului inainte de a-l consuma.