Desi nu este consumat atat de des, nautul se dovedeste a fi un aliment extrem de sanatos, hranitor si chiar gustos. Daca se opteaza pentru naut bio, se pot obtine o multime de avantaje terapeutice si de asemenea, se obtine o alimentatie bogata in nutrienti.
Asemanator cu fasolea, nautul este una dintre cele mai vechi leguminoase din lume. Acesta este cultivat de peste 7500 de ani si se gaseste, cu preponderenta, in India, Pakistan si Turcia, acolo unde este un ingredient principal in preparate precum humusul, falafelul sau curry-ul.
Proprietati
- Contine o multime de proteine.
- Este unul dintre alimentele cele mai recomandate pentru cei care consuma doar alimente vegetariene, deoarece poate sa aduca aportul necesar de proteine.
- Contine o multime de minerale. In naut vei descoperi mangan, cupru, fosfor sau zinc si fier.
- Contine vitamine si acizi esentiali. Acest aliment este bogat si in vitamina A, precum si in acid folic.
- Are o multime de antioxidanti. Antioxidantii sunt un motiv in plus sa se consume naut. Acestia sunt prezenti in coaja si au capacitatea de a preveni bolile de inima si de a reduce colesterolul.
- Are gust de alune si o textura cremoasa si placuta.
Beneficii
Beneficiile pentru sanatate pe care le aduce nautul sunt majore:
- Previne diabetul. Diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 pot fi prevenite destul de eficient prin consumul de naut. Se pare ca acesta scade nivelul de glucoza din sange si stabilizeaza nivelul de insulina.
- Mentine sanatatea oaselor. Datorita compozitiei cu fier, calciu si magneziu, oasele vor fi mentinute sanatoase si puternice.
- Ajuta inima sa fie sanatoasa. Intregul sistem circular are de castigat de pe urma consumului de naut, acesta tinand tensiunea sangelui sub control si protejand inima.
- Ajuta la slabire. O dieta poate sa se dovedeasca extrem de eficienta daca se consuma frecvent naut.
- Ajuta la prevenirea cancerului.
Intrebuintari
Nautul poate sa fie introdus in alimentatie copiilor inca de la varsta de 10 luni, fiind unul dintre cele mai sanatoase alimente pentru cei mici.
Prepararea sa se poate face in mai multe moduri. Astfel, poate sa fie folosit in salate, fripturi sau preparate realizate exclusiv din naut, cum ar fi Humusul sau Falafelul. Pentru cei care doresc sa slabeasca, nautul poate sa fie folosit in loc de popcorn si chiar in loc de faina.