De-a lungul timpului, otetul de cidru de mere a fost considerat un adevarat elixir al tineretii. Este un otet sanatos, plin de substante nutritive, care este apreciat si recunoscut inca din anul 400 inainte de Hristos, atunci cand Hipocrate il folosea in diverse scopuri.
Proprietati
Otetul din cidru de mere este produs prin fermentatia merelor. Dupa ce fructele sufera o descompunere a zaharurilor si se transforma in alcool, acestea devin otet datorita acidului acetic.
Pe langa acidul acetic, otetul din cidru de mere mai contine o multime de alti acizi, vitamine, saruri minerale si aminoacizi.
Printre proprietatile sale benefice se numara:
- este gustos. Poate sa fie folosit fara probleme in salate;
- are un continut caloric scazut;
- este 100% sanatos si nuu are efecte adverse.
Beneficii
Compozitia sa si proprietatile foarte atractive fac din otetul din cidru de mere un aliment extrem de benefic pentru organism. Beneficiile majore pe care le aduce sunt:
- Ajuta la pierderea in greutate (slabire). Conform studiilor, un consum echilibrat de otet din cidru de mere poate sa accelereze metabolismul si sa reduca retentia de apa. Un alt motiv pentru care ajuta la slabire este faptul ca induce o senzatie de satietate. Persoanele care consuma otet din cidru de mere au tendinta de a consuma mai putina mancare.
- Reduce colesterolul. Un alt efect excelent pe care il poate genera otetul din cidru de mere este faptul ca poate sa reduca nivelul de colesterol din sange. Conform studiilor pe cobai de laborator, acest beneficiu a fost dovedit stiintific;
- Tine sub control diabetul. Pacientii cu diabet zaharat se pot bucura de reducerea substantiala a nivelului glicemic prin consumul de otet. Un consum de 1-2 lingurite de otet inainte e culcare poate sa genereze efecte vizibile in acest sens.
- Reduce presiunea arteriala. Un alt studiu, a demonstrat ca persoanele care consuma otet din cidru de mere de 5-6 ori pe saptamana au o incidenta mult mai mica a bolilor de inima si au o presiune arteriala mult mai mica.
- Poate sa trateze cancerul. Chiar daca nu este dovedit stiintific, se crede ca otetul omoara celulele canceroase sau le opreste cresterea.
Intrebuintari
Acest otet poate sa fie folosit in diverse moduri. Pentru cei care doresc o alimentatie sanatoasa, este perfect in dressingurile pentru salate, in timp ce toti cei care cauta solutii eficiente pentru imbunatatirea sanatatii, il pot folosi ca adjuvant.
De asemenea, poate sa fie folosit pentru prepararea muraturilor si chiar pentru curatarea obiectelor electrocasnice.