Schinduful este o planta originara din Asia, care face parte din familia leguminoaselor. Date fiind beneficiile sale majore, este cultivata destul de mult in sudul Europei si in nordul Africii. Poate sa fie gasita si in Romania, insa ceva mai rar.
Proprietati
Aceasta planta are proprietati foarte interesante:
- Creste la o inaltime de aproximativ o jumatate de metru si are frunze grupate cate trei;
Are flori alb – galbui; - Are fructe sub forma de pastai care contin 10-20 de seminte. Aceste seminte sunt cele care se consuma.
- Semintele au o cantitate foarte mare de substante proteice si grasimi. Putem gasi taninuri, cumarine, substante alcaloidice, saponozide sau mucilagii, toate cu efecte excelente asupra corpului.
Beneficii
Consumul de seminte de schinduf poate sa aduca o multime de beneficii:
- Stimuleaza apetitul. Cresc secretia de saliva si secretia de suc gastric;
- Scad colesterolul din sange. Un alt avantaj major al acestor seminte este faptul ca pot scadea colesterolul din sange, efect demonstrat in urma studiilor recente. Pe langa colesterolul rau, aceste seminte pot scadea si trigliceridele, fara a scadea colesterolul bun;
- Echilibreaza nivelul de glucoza din sange. Este un efect excelent pentru cei care sufera de diabet zaharat.
- Sunt benefice in stari de convalescenta, astenie fizica si psihica, anorexie sau anemie.
- Reprezinta un afrodisiac destul de puternic.
- Pot sa vindece colitele;
- Stimuleaza sistemul neuro-muscular.
Intrebuintari
Semintele de schinduf pot fi consumate in mai multe moduri. Cel mai popular mod este sub forma de ceai. Acesta se prepara cu o lingurita de pulbere de seminte la o cana de apa. Se pot bea pana la 3 cani pe zi, fara niciun fel de probleme.
Decoctul este o alta modalitate de consum si presupune macerarea unei lingurite de seminte intr-o cana cu apa timp de 6 ore si fierberea timp de 5 minute.
Semintele macinate pot fi folosite si ca atare. De regula, cantitatea recomandata de consum este de o lingurita pe zi. La persoanele care au colesterol mare se pot consuma pana la 5 lingurite pe zi.
Contraindicatii
Singura restrictie pe care o au aceste seminte este faptul ca nu trebuie sa fie consumate de catre femeile insarcinate. In rest, daca sunt consumate in cantitati moderate si se respecta indicatiile medicului, rezultatele pot fi excelente.