
Pentru cei care sufera de boala celaica, alternativele la faina clasica sunt extrem de importante si de atractive. Una dintre aceste alternative este faina de cocos, care alaturi de lapte si de ulei de cocos, a castigat foarte mult teren.
Faina de cocos este un inlocuitor foarte bun pentru faina din cereale si reuseste sa ofere o multime de avantaje.
Proprietati
Faina de cocos provine din miezul nucii de cocos care este zdrobit pentru a se obtine uleiul. Proprietatile sale sunt foarte atractive:
- Are un gust dulce. Este potrivita, asadar, pentru prajituri;
- Are o textura diferita de faina normala, nefiind foarte pufoasa;
- Are un continut mare de fibre dietetice. Practic, este cea mai atractiva din acest punct de vedere din toate fainoasele existente pe piata.
- Are un continut bun de proteine. Intr-o suta de grame de faina de cocos exista nu mai putin de 18 grame de proteine.
- Contine acid lauric. Este o substanta care are proprietati antivirale si antibacteriene.
- Are un continut scazut de calorii. 100 de grame de faina de cocos are 467 de kcal, dintre care 17 grame de proteine si 60 de grame de carbohidrati.
Beneficii
Beneficiile care se evidentiaza din continutul fainii de cocos sunt urmatoarele:
- Fara gluten. Poate sa inlocuiasca cu succes faina cu gluten, fiind perfecta pentru cei care au boala celaica sau pentru cei care au alergie la gluten.
- Are carbohidrati complecsi. Carbohiratii din faina de cocos sunt deosebiti, in conditiile in care nu cresc nivelul de zahar din sange. Acestia se elibereaza treptat in organism si nu cresc nivelul de glucoza si de grasimi din sange.
- Are o aroma delicioase. Aroma fainii de cocos aduce cu aroma de alune, ceea ce o face perfecta pentru prajituri.
- Este perfecta pentru diabetici. Gratie acidului capric sau decanoic, faina din cocos este ideala pentru alimentatia diabeticilor.
Intrebuintari
Faina de cocos poate sa se dovedeasca foarte flexibila in bucatarie. Aceasta paote sa fie folosita pentru prajituri, aluaturi, tarte si sosuri diverse.
Ceea ce trebuie sa retii in ceea ce o priveste este faptul ca este extrem de absorbanta, asadar, va absorbi imediat ouale, laptele, uleiul sau apa. Din acest motiv, este bine sa se foloseasca mai multa apa in retete, decat in cazul altor fainoase.
Pastrarea fainii de cocos se face intr-un recipient inchis etans si pus intr-un loc uscat si racoros.