Desi este confundata deseori cu cerealele, hrisca face parte din familia macrisului si a steviei crete. Exista mai multe tipuri de hrisca, insa doar unul dintre tipuri a reusit sa se evidentieze si sa fie folosita frecvent in alimentatie. Hrisca este consumata de peste 8000 de ani si prezinta o multime de proprietati foarte interesante.
Proprietati
- Este compusa din 70-80% amidon.
- Are un continut bogat de proteine. In hrisca integrala se gasesc peste 18% proteine, cu aport biologic excelent.
- Contine si o serie de aminoacizi esentiali, cum ar fi thereonina, triptofanul sau lyzina.
- Are o multime de minerale. In hrisca integrala vei gasi zinc, seleniu sau fier, dar si o serie de compusi cu valoare antioxidanta.
- Este bogata in vitamine. Vitaminele E, B1 si B2 sunt prezente in cantitati mari in aliment, ceea ce creste foarte mult efectul sau terapeutic.
Beneficii
Din punct de vedere terapeutic, acest aliment are capacitatea de a oferi o serie de avantaje majore:
Pastreaza glucoza din sange la valori cat se poate de normale, reusind sa tina diabetul de tipul II departe de organism.
- Previne cancerul. In boabele de hrisca pot fi gasite mai multe vitamine si minerale esentiale corpului, care lupta impotriva aparitiei cancerului. Astfel, cancerul gastric, cel pulmonar sau cel esofagian apar mult mai greu la oamenii care consuma frecvent acest produs.
- Ajuta sistemul nervos. Chiar si sistemul nervos se poate bucura de un consum frecvent de hrisca, acesta ramanand tanar pentru o perioada mai mare de timp.
- Protejeaza impotriva accidentelor vasculare. Sistemul vascular si inima au de castigat, deoarece hrisca scade colesterolul si tine sub control tensiunea arteriala.
- Poate sa imbunatateasca in mod evident capacitatea de a retine informatii, adica memoria.
- Ajuta la slabire. Nu in ultimul rand, un avantaj major al hriscai este faptul ca te poate ajuta sa tii greutatea sub control. Este bogata in fibre alimentare insolubile care iti ofera satietate. De asemenea, este diuretica si reduce excesul de apa din corp.
Intrebuintari
Hrisca poate sa fie savurata in alimente de toate felurile. Pentru ca nu contine gluten, poate sa inlocuiasca orezul in mai multe preparate si este perfecta pentru persoanele ce sufera de boala celiaca.
De asemenea, boabele de hrisca pot fi consumate ca atare, fie crude, fie prajite, avand un gust aromat si nu foarte dulce.
In principiu, hrisca nu are efecte adverse, insa persoanele care sufera de fagopurism nu trebuie sa o consume in cantitati mari.