
Chiar daca hrisca nu este consumata in aceleasi cantitati in toate zonele tarii, din ce in ce mai multi oameni ii inteleg valoarea nutritiva si incearca sa o consume, fie in stare naturala, fie sub forma de faina de hrisca. De regula, hrisca este folosita in Rusia, Ucraina, Franta si Polonia, insa o putem gasi foarte des si in Bucovina, acolo unde este un ingredient obligatoriu pentru sarmale.
Faina de hrisca este un inlocuitor delicios pentru faina si poate sa vina cu un aport excelent de proteine, carbohidrati, fibre si alte elemente esentiale sanatatii.
Proprietati
Exista o multime de proprietati interesante ale acestui aliment, dintre acestea evidentiindu-se urmatoarele:
- Nu face parte din clasa cerealelor. Desi da impresia ca este cereala, hrisca este o planta inrudita cu stevia creata si cu rubarba. Din punct de vedere nutritional este mult peste grau, fortificand organismul impotriva unor factori externi periculosi.
- Este un aliment bogat in vitamine. In hrisca se gaseste vitamina E si deopotriva pot fi gasite vitaminele B1 si B2.
- Este foarte nutritiva. Gratie continutului de carbohidrati, fibre, fosfor, cupru, magneziu, zinc si mangan, hrisca ofera o bogatie nutritionala complexa.
- Semintele sale au o aroma placuta si nu sunt foarte dulci.
- Faina de hrisca nu contine gluten, asadar, poate sa fie folosita pentru realizarea produselor de patiserie si poate sa reprezinte un adevarat deliciu pentru cei ce sufera de boala celiaca.
Beneficii
Beneficiile oferite de un consum constant de hrisca sunt mari:
- Asigura un nivel optim de glucoza. Un consum regulat poate tine nivelul de glucoza din sange la un nivel normal.
- Previne diabetul. Dat fiind faptul ca nu contine multe zaharuri si are o serie de compusi foarte utili sanatatii, hrisca poate sa tina departe diabetul de tip II;
- Are un efect benefic asupra sistemului nervos. Acesta va fi mentinut tanar pentru o perioada lunga de timp iar capacitatea de memorare va cunoaste si ea anumite imbunatatiri.
- Scade colesterolul. Colesterolul rau poate sa fie echilibrat in urma consumuli de hrisca si de asemenea, sunt micsorate riscurile de accidente vasculare si este tinuta sub control tensiunea arteriala.
- Ajuta la slabire. Daca doresti sa elimini cateva kg sau pur si simplu sa iti tii greutatea sub control, consumul de faina de hrisca poate sa iti ofere un ajutor serios in aceasta directie. Hrisca contine substante cu efect diuretic si elimina excesul de apa din corp.
Desi nu are contraindicatii, este indicat ca persoanele diagnosticate cu fagopyrism sa nu consume hrisca in cantitati mari.