Cine nu apreciaza grisul cu lapte? Cu siguranta, toata lumea! Din pacate, grisul obtinut din grau normal nu este intocmai cel mai sanatos. Exista, insa, si alte variante de grau, cum ar fi graul Spelta. Acesta este o specie cultivata din cele mai vechi timpuri, are aroma de nuca si este rezistent la la o multime de factori externi.
Comparativ cu graul normal, graul spelta are o serie de substante nutritive in plus, substante pastrate si in gris. Grisul este, de fapt, grau macinat foarte marunt, in granule extrem de mici.
Proprietati
Compozitia grisului din grau spelta se remarca prin urmatoarele elemente:
- Are un continut bogat de proteine;
- Contine mai multe minerale si acizi grasi nesaturati;
- Contine o serie de aminoacizi, excelenti pentru sanatate;
- Contine L-Tryptophan. Este un hormon care are efecte benefice asupra bunei dispozitii.
- Contine Thiocyanat. Poate sa stimuleze imunitatea si este un puternic antiinflamator.
- Contine vitamine. Vitaminele A, E, B1, B2 si PP sunt prezente in cantitati destul de mari in grisul spelta.
Beneficii
Data compozitia excelenta a acestui gris, descoperim o multime de avantaje pentru organism:
- Are un gust deosebit. Aroma acestui gris seamana cu cea de nuca, ceea ce il face perfect pentru deserturi;
- Furnizeaza o parte din continutul zilnic de mangan, fibre, fosfor, vitamine, magneziu si proteine;
- Este usor digerabil. Este efectul continutului bogat de proteine. Aceste proteine sunt solvabile in apa, ceea ce asigura proprietatea de digerare rapida.
- Este recomandat in alimentatia copiilor si in alimentatia batranilor;
- Poate sa fie consumat zilnic, fara niciun fel de probleme.
- Este ideal inclusiv pentru bebelusi. Acestia pot sa consume gris din grau spelta inca de la varsta de 7 luni.
Intrebuintari
Grisul de grau spelta poate sa fie folosit la fel ca si grisul normal. Este ideal pentru gris cu lapte, pentru prepararea budincilor sau chiar pentru prepararea papanasilor. De asemenea, poate sa fie folosit cu incredere pentru obtinerea celor mai delicioase prajituri si produse de patiserie, dar si pentru galuste cu prune. Exista si lapte de spelta in cazul in care doresti sa le combini.
Desi are un continut mare de gluten, grisul din grau spelta poate sa fie consumat inclusiv de persoanele care au intoleranta la gluten, deoarece poate fi tolerat mai usor decat glutenul din alte cereale. In rest, efectele negative sunt inexistente, acest gris putand fi introdus cu usurinta in alimentatia zilnica.