Obtinut prin extragerea particulelor dure ale endospermei graului ce sunt cernute si, ulterior, separate, grisul este intotdeauna o gustare delicioasa, mai ales atunci cand este consumat la micul dejun sau ca desert la masa de pranz. Cel mai indicat tip de gris este cel bio, mai ales daca este destinat a fi servit copiilor sau bebelusilor. Grisul bio, datorita faptului ca este preparat din grau integral, are mai multi nutrienti si este astfel mai benefic consumatorului.
Proprietati
O ceasca de gris uscat contine aproximativ 150 de calorii – 12% din necesarul zilnic de calorii al unui copil si 8% din necesarul unui adult obisnuit.
- Majoritatea acestor calorii – circa trei sferturi – provin din continutul de carbohidrati din grau. Acesti carbohidrati sunt o sursa bogata de energie si sunt necesari oricarui organism, indiferent de varsta.
O portie de gris bio contine, de asemenea, 5,3 grame de proteine, elemente nutritionale esentiale pentru muschii si pielea omului. - Graul are, in mod natural, un continut scazut de grasimi, putand fi astfel un aliment bun pentru cei care vor sa slabeasca. Din acelasi motiv, grisul este grozav pentru copilasi deoarece nu le determina o crestere prea mare in greutate si nu le pune sanatatea in pericol.
Beneficii
- Grisul este facut din grau dur, deci se digera incet. Acest lucru grabeste si prelungeste senzatia de satietate, prevenind astfel mancatul excesiv.
- Grisul imbunatateste functia rinichilor datorita continutului de potasiu.
- Grisul bio este o sursa excelenta de vitamina E si de mai multe vitamine din grupa B. Acestea sunt, dupa cum probabil stii deja, esentiale pentru sistemul imunitar.
- Grisul ar trebui sa fie nelipsit din dieta celor care au un stil de viata activ, deoarece este o sursa buna de energie si de nutrienti.
- In gris se mai gasesc fosfor, zinc si magneziu, minerale benefice pentru sanatatea oaselor si a sistemului nervos.
Intrebuintari
- Pune faina de gris intr-un recipient cu lapte la foc mic pana cand obtii o pasta omogena. Asa prepari deliciosul gris cu lapte pe care cu totii il adoram. Pentru un plus de savoare, poti presara deasupra pastei obtinute putina nuca rasa, stafide, miere sau chiar gem.
- Inlocuieste o parte din faina de grau cu faina de gris atunci cand prepari painea. Vei obtine astfel un produs cu o crusta crocanta, uimitor de gustos.
- Toate gospodinele stiu ca grisul se foloseste pentru a obtine galuste. Aceste galuste pot fi puse in supa, pot fi preparate ca garnitura, in loc de paine, sau pot fi gatite cu prune in interior si rulate in zahar rumenit pentru a obtine un desert savuros. Galustele cu prune sunt cunoscute, de asemenea, sub denumirea de gomboti.