Faina de porumb sau faina de malai, asa cum este numita in popor, este o faina obtinuta prin macinarea boabelor de porumb, care a reprezentat foarte multa vreme un aliment de baza pentru roman. O portie de mamaliga poate sa fie mult mai atractiva din punct de vedere al nutrientilor decat o felie de paine si de multe ori poate sa fie mult mai gustoasa.
Proprietati
Analizand in detaliu faina de malai, descoperim o valoare nutritionala excelenta, potrivita chiar si pentru cei care tin regim.
100 de grame de faina contine 348 de calorii, 7.5 grame de proteine, 77.3 grame de carbohidrati si doar 1 gram de grasimi si 25 grame de zahar.
De asemenea, descoperim o multime de antioxidanti, un ivel ridicat de tiamina ( vitamina B1) si acid folic ( vitamina B9).
Chiar daca nu este o faina foarte ofertanta in ceea ce priveste modul in care poate sa fie folosita in mancaruri, este perfecta pentru prepararea de tacos, poate fi folosita pentru prajirea pestelui si evident, pentru mamaliga.
Beneficii
In comparatie cu faina de grau, faina de malai abunda in beneficii:
- Este bogata in substante nutritive. O multime de substante indispensabile corpului omenesc sunt disponibile in faina de malai, incepand cu acizii grasi si cei esterici si terminand cu sintosterolul, sigmasterolul si diverse glucide solide.
- Ajuta la prevenirea bolilor oftalmologice. Substanta responsabila de acest avantaj este antioxidantul zeaxantina, un pigment care da culoarea galbena a porumbului.
- Este usor de asimilat. Nutrientii din faina de malai pot fi asimilati foarte bine de organism, fara a avea cantitati mari de amidon.
- Ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive. O alta substanta excelenta pe care o putem regasi in faina de malai este vitamina B1 sau tiamina, care ajuta la mentinerea sanatatii celulelor cerebrale si imbunatateste functiile cognitive.
- Ajuta la productia de globule rosii si la procesul de reinnoire al celulelor;
- Contine, in cantitati mai mici, o multime de substante sanatoase. In faina de malai poti gasi vitamina K, fier, fosfor, zinc, potasiu, fibre si vitamina E.
- Este buna la gust. Orice persoana apreciaza gustul mamaligii sau gustul de tacos, ceea ce face ca preparatele din aceasta faina sa fie gustari perfecte.
Cu proprietati astringente, diuretice, tonice si antiinflamatoare, faina de malai este unui dintre cele mai interesante alimente pe care le poti consuma si daca o consumi frecvent, dar cu moderatie, poti adauga inca o caramida la obtinerea unui corp perfect sanatos.