Bulgurul este un termen care defineste mai multe tipuri de boabe de grau macinate, amestecate si folosite ca atare in diverse retete. Modul de preparare este asemanator cu cel al orezului sau cuscusului si destinatia sa culinara poate sa fie foarte diversificata. Este foarte folosit in salatele arabesti si inlocuieste de multe ori orezul in pilafuri, sarmale si alte mancaruri.
Ceea ce il face extrem de apreciat este faptul ca are un indice glicemic mic si are o multime de fibre, proteine si vitamine.
Proprietati
Bulgurul are mai multe proprietati interesante si de regula, se gaseste curatat, prefiert, uscat si macinat mare. Printre proprietatile care ies in evidenta se numara:
- Are un continut bogat de fibre, proteine si vitamine;
- Are in compozitie mai multe minerale, printre care amintim: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si sodiu;
- Se prepara usor. Este gata de consum dupa ce este lasat la inmuiat in lichid timp de o ora si jumatate.
- Este ideal pentru cei care prefera un regim vegetarian;
Beneficii
Beneficiile pe care bulgurul le aduce pentru sanatate sunt majore si sunt foarte bine conturate
- Este nutritiv. Este o sursa foarte bogata de carbohidrati, oferind energie. 200 de grame de bulgur pot sa completeze aportul energetic cu 33.8 grame de carbohirati, ceea ce inseamna un sfert din doza zilnica recomandata.
- Ajuta alimentele sa treaca prin tractul digestiv si previne constipatia. Este un beneficiu generat de fibrele solubile si de fibrele insolubile din compozitia sa.
- Ajuta la transportul oxigenului in sange si la formarea colagenului. Acest beneficiu este generat de continutul bogat in fier.
- Ajuta la metabolizarea alimentelor in energie. Vitaminele din grupul B sunt cele responsabile de acest lucru, mai ales vitamina B6 sau vitamina B9 ( acidul folic ).
- Previne aparitia bolilor cardiovasculare. In 200 de grame de bulgur pot fi gasite substante precum tiamina, niacida si acidul folic.
- Ajuta la functionarea corecta a creierului si a nervilor. Bulgurul este o sursa foarte buna de magneziu, care poate sa contribuie in mod decisiv la sanatatea creierului.
- Poate fi folosit in multe retete, inlocuind orezul. Este un inlocuitor excelent pentru orez si prezinta o serie de avantaje in detrimentul acestuia datorita continutului sau nutritiv. Cel mai cunoscut preparat in care este folosit este tabouleh, o salata orientala delicioasa, insa poate sa fie folosit cu incredere in pilafuri, umpluturi sau supe.