Spelta este un soi de grau care se cultiva de mii de ani. Acesta a cazut in popularitate in randul cultivatorilor de cereale din cauza duritatii invelisului sau, dar odata cu miscarea promovarii mancarii sanatoase, care a luat amploare in anii 1980, graul spelta a inceput sa intre din nou in dieta populara.
Oamenii de stiinta sustin faptul ca spelta are o valoare nutritionala mai mare decat graul obisnuit, deoarece carcasa exterioara dura ii protejeaza miezul si, implicit, nutrientii.
Graul spelta poate fi, de asemenea, consumat de cei care au intoleranta la gluten. Totodata, laptele de spelta este o alternativa buna la laptele de vaca, fiind ideal pentru cei care prezinta intoleranta la lactoza.
Proprietati
- Laptele de spelta contine aproximativ 57,9% carbohidrati (cu exceptia fibrelor de 9,2%), 17% proteine si 3% grasimi, precum si o multime de minerale si vitamine.
- Deoarece contine o cantitate moderata de gluten, este potrivit pentru coacere. Existenta glutenului il face insa nepotrivit pentru persoanele cu boala celiaca. Cu toate acestea, persoanele care au intoleranta la graul obisnuit pot tolera spelta.
Beneficii
- Aportul de spelta in cantitate suficienta reduce riscul de ateroscleroza.
In laptele de spelta se gaseste niacina, element ce protejeaza organismul impotriva factorilor de risc cardiovascular.
- Niacina prezenta in spelta reduce nivelul colesterolului rau si al lipoproteinelor. De asemenea, poate inhiba radicalii liberi ce ataca vasele de sange. Nu in ultimul rand, niacina joaca un rol semnificativ in reducerea agregarii trombocitelor.
- Spelta contine o cantitate bogata de fibre, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL. Fibrele se leaga de acizii biliari si ies din organism sub forma de fecale. Deoarece acizii biliari sunt eliminati, colesterolul este redus considerabil.
- Este o sursa bogata de magneziu, care este un aliat bun pentru mai multe enzime din organism. Acesta este important chiar si pentru enzimele utilizate in secretia de glucoza. Ca urmare a acestui fapt, consumul regulat de lapte de spelta poate reduce substantial riscul de diabet de tip 2.
- Laptele de spelta poate ajuta femeile sa previna formarea de calculi biliari, datorita continutului sau bogat de fibre insolubile.
- Copiilor le este recomandat sa consume frecvent lapte de spelta pentru a reduce riscul de a face astm.
- Fibrele prezenta in spelta au, de asemenea, o actiune protectoare la femei, impotriva cancerului de san. Acest lucru este datorat prezentei de lignani.
Intrebuintari
- Laptele de spelta poate fi consumat simplu sau cu putina miere, vanilie sau scortisoara.
- Poti inlocui laptele de vaca cu cel de spelta la cerealele de la micul dejun.
- Cand prepari prajituri, foloseste lapte de spelta in loc de lapte de vaca si vei obtine mai multe beneficii nutritionale. Gustul nu se va schimba considerabil.