Laptele de ovaz bio este o alternativa gustoasa vegana pentru laptele provenit de la animale, fiind de asemenea extrem de nutritiv. Laptele de ovaz are un gust light, usor dulce, inlocuind perfect laptele degresat. Acest aliment poate fi utilizat in acelasi mod ca si laptele de orez sau laptele de soia. Specialistii il recomanda ca tonic pentru sistemul nervos.
Proprietati
- Are un continut bogat in vitamine si minerale. Laptele de ovaz bio contine 10 minerale si 15 vitamine. Doar o ceasca de lapte contine 36% din doza zilnica recomandata de nutrienti. Contine de doua ori mai multa vitamina A decat laptele de vaca, precum si o cantitate considerabila de fier, fiind astfel un aliment recomandat vegetarienilor care sufera de anemie.
- Nu contine lactoza si este bogat in calciu. Un fapt surprinzator legat de laptele de ovaz este acela ca are in componenta mai mult calciu decat laptele obisnuit de vaca. Astfel, acest aliment este ideal pentru cei care au nevoie de calciu insa sunt intoleranti la lactoza.
- Are un continut scazut de grasimi. Nu numai ca nu contine lactoza si este plin de vitamine si minerale, dar este de asemenea extrem de redus in grasimi. O portie de lapte de ovaz contine doar 2,5 grame de grasime, niciuna dintre grasimi fiind saturate. Comparativ, laptele de vaca are in componenta 8 grame de grasime, dintre care 5 grame sunt grasimi saturate.
Beneficii
- Reduce nivelul de colesterol, curata arterele.
- Stabilizeaza nivelurile de zahar din sange, determinand un sentiment de satisfactie fara a creste productia de glucoza.
- Reduce riscul de cancer, in special al colonului, deoarece inhiba acumularea de substante toxice in intestine.
- Scade tensiunea arteriala si detoxifica sangele.
- Promoveaza miscarile sanatoase ale intestinelor prin incurajarea cresterii bacteriilor sanatoase si prin prevenirea constipatiei.
- Imbunatateste performantele fizice – sportivii ar trebui sa incerce sa bea un pahar de lapte de ovaz cu o ora inainte de o competitie pentru a-si mari sansele de a atinge performantele dorite.
- Imbunatateste calitatea somnului, fiind astfel un remediu ideal pentru insomnie.
Intrebuintari
In alimentatie
Fiind un produs alimentar atat de nutritional si gustos, laptele de ovaz ar trebui sa fie inclus in dieta tuturor, in special in dieta veganilor.
Pentru tratarea mai multor afectiuni dermatologice
Printr-o simpla aplicare pe piele, acest lapte poate combate mancarimile, uscaciunea, eczemele si dermatita. Ovazul este, de asemenea, benefic in tratarea varicelei, osteoartritei si tulburarilor hepatice.
In dietele de slabire
Majoritatea oamenilor care aleg sa consume cu regularitate aceasta bautura observa o usoara pierdere in greutate. Acest lucru este datorat continutului ridicat de fibre. Laptele de ovaz are, de asemenea, un continut scazut de calorii, grasimi si zaharuri, fiind o alternativa excelenta pentru dulciuri.