Melasa este un produs pe care foarte multi producatori il folosesc pe post de inlocuitor de zahar, datorita proprietatilor sale excelente.
Ce este?
In forma bruta este un produs dens, vascos, de culoarea caramelului, ce se obtine prin prelucrarea sfeclei sau trestiei de zahar. Pe langa faptul ca poate sa inlocuiasca zaharul, acest produs rezolva destul de multe probleme de sanatate si este cat se poate de sanatos.
Proprietati
Denumirea de melasa vine de la latinescul Mel, care inseamna miere. Asemanarea este una destul de mare, in conditiile in care textura melasei este asemanatoare cu textura mierii. Exista cateva aspecte de mentionat despre melasa:
- A fost produsa pentru prima data in Insulele Caraibe, unde se cultiva foarte multa sfecla de zahar;
- Este populara in Thailanda, India, razilia si Filipine, fiind considerata unul dintre cei mai buni indulcitori naturali;
- Are un continut bogat de substante naturale, precum calciu, magneziu, potasiu, mangan, cupru, fier sau fosfor;
- are prorietati antioxidante.
Beneficii
Spre deosebire de zaharul rafinat, de zaharul brut sau chiar decat siropul de porumb, melasa are o multime de avantaje, deoarece nu contine doar carbohidrati si aspartam:
- Este un puternic antioxidant. Datorita acestei proprietati reuseste sa protejeze organismul impotriva bolilor cardiovasculare si impotriva cancerului.
- Ajuta la formarea celulelor rosii. O componenta esentiala a melasei este cuprul. Acesta ajuta la eradicarea radicalilor liberi si la formarea celulelor rosii si a hemoglobinei.
- Ajuta diabeticii. Stabilizarea nivelului de zahar din sange reprezinta un alt mare avantaj oferit de melasa, ceea ce este extrem de atractiv pentru cei care sufera de diabet zaharat. Acest lcuru poate sa previna acumularea de lipide si de grasimi in exces.
- Lupta impotriva obezitatii. Datorita polifenilor din melasa, care au efecte antioxidante, acest indulcitor poate sa lupte impotriva uneia dintre cele mai mari probleme ale societatii moderne: obezitate. Inlocuirea zaharului cu melasa aduce un continut mult mai mic de calorii in organism.
- Protejeaza oasele si dintii. Aportul de calciu pe care acest indulcitor il aduce in organism reuseste sa ofere protectie pentru dinti si pentru oase. Este o proprietate care ajuta mai ales in timpul menopauzei sau atunci cand suferi de diverse boli osoase.
- Vindeca acneea. Melasa contine acid lactic si are un rol important in metabolismul glucidelor. Este folosita si pentru prepararea produselor cosmetice si pentru vindecarea diverselor boli de piele, inclusiv acneea.