Amarantul este o cereala putin cunoscuta, insa care ofera o multime de beneficii tuturor celor care o consuma. Usor de preparat, gustos si bogat in fibre, minerale si antioxidanti, acesta poate sa fie introdus cu usurinta in alimentatia de zi cu zi. Desi nu este foarte cunoscut, amarantul este un aliment stravechi, folosit de azteci si maiasi inca din cele mai indepartate timpuri.
Proprietati
- Este o planta stufoasa si inalta. Poate sa ajunga la inaltimi de pana la 7 metri;
- Are o culoare mov, puternica;
- Are un gust neutru, neschimband gustul mancarurilor. Este motivul pentru care este potrivit in supe, sosuri si orice alte retete care necesita alimente fierte.
- Semintele au dimensiuni reduse si necesita un timp de fierbere destul de mare.
- Atunci cand sunt fierte, semintele au o consistenta gelatinoasa.
- Are un continut bogat de proteine si de minerale, continand calciu, potasiu, zinc, cupru, seleniu si vitamina B6.
Beneficii
Beneficiile terapeutice ale amarantului sunt:
- Este o planta care nu contine gluten. Acest lucru o face potrivita pentru consum, indinferent de conditia medicala a celui care o consuma. Este perfecta inclusiv pentru cei care au alergii la gluten.
- Are beneficii mari pentru inima. Consumul de amaranth poate sa le ofere pacientilor cu boli coronariene un ajutor destul de mare. De asemenea, poate sa ajute in tratarea arteriosclerozei si in ingustarea arterelor.
- Are un efect laxativ. Datorita faptului ca are un continut bogat de fibre solubile, poate sa aiba un efect laxativ. Acesta este contrabalansat de continutul de fibre solubile, care incetinesc digestia si scad nivelul colesterolului. Datorita acestor proprietati, amaranthul poate sa fie folosit cu incredere si in curele de slabire.
- Are un continut redus de calorii. Continutul de calorii al amaranthului este de doar 251 la o cana ( aproximativ 246 de grame), asadar poate fi folosit in regimurile de alimentatie sanatoasa si ii este conturat si mai bine ajutorul in curele de slabire.
Intrebuintari
Amaranthul poate sa fie utilizat in diverse moduri. In Mexic, spre exemplu, se gaseste expandat, amestecat cu zahar si cu miere si este consumat ca atare, avand un gust deosebit de placut.
Poate sa fie adaugat in mancaruri si in lapte si este extrem de benefic inclusiv pentru bebe.
Amaranthul este, asadar, o alta cereala care merita introdusa in alimentatia fiecaruia dintre noi si care poate aduce o multime de avantaje nutritive.