Orezul este unul dintre cele mai consumate alimente de pe planeta, Asia conturand cel mai bine aceasta afirmatie. Nu toate tipurile de orez au aceleasi proprietati si nu toate reusesc sa ofere o valoare nutritionala corecta.
Unul dintre cele mai atractive tipuri de orez, atat din punct de vedere al gustului cat si din punct de vedere al calitatii nutritionale, este orezul brun. Consumat inca din cele mai vechi timpuri, acesta este un orez nerafinat si neprocesat, care spre deosebire de orezul alb pastreaza toti nutrientii din tarate si din germene.
Proprietati
Proprietatile nutritive ale orezului brun sunt deosebit de atractive:
Are doar 112 kcalorii pentru 100 de grame de produs. Este, asadar, ideal in curele de slabire;
- Are un continut bogat de vitamine. Cei care consuma orez brun se pot bucucra de un aport bogat de vitamina B1, de vitamina B2 si de vitamina B3. De asemenea, in acest produs pot fi gasite si vitaminele B6, acidul folic, vitamina E sau vitamina K.
- Are un bogat de carbohidrati sanatosi. Acestia reprezinta 87% din totalul caloric, oferind o energie superioara celor care consuma orez brun. Pe langa carbohidrati, in compozitia acestui aliment exista si proteine, dar si ptine grasimi.
- Contine fibre. Fibrele sunt, de asemenea, elemente foarte atractive care pot sustine activitatea digestiva.
- Contine antioxidanti, adic ferulic si acid acetilic.
Beneficii
Beneficiile terapeutice ale orezuluui bun sunt rezultatul continutului bogat de nutrienti si se definesc in felul urmator:
Ajuta in diabetul zaharat. Cei care sufera de hiperglicemie si de diabet zaharat pot sa consume cu incredere orez brun, deoarece are un indice glicemic scazut si poate sa stabilizeze nivelul de zahar din sange. Acidul fitic, fibrele si polifenolii sunt foarte atractivi in acest sens.
- Previne cancerul. Una dintre bolile importante pe care orezul brun o poate preveni este cancerul de colon. De asemenea, poate sa aiba efecte importante si impotriva cancerului de san sau chiar impotriva leucemiei.
- Previne obezitatea. Orezul brun are un continut bogat de mangan. Acesta poate sa ajute la o sintetizare corecta a grasimilor in organism.
- Ajuta la sanatatea cardiovasculara. Un alt beneficiu majot al orezului brun este faptul ca ajuta la sanatatea cardiovasculara. Mai mult decat atat, poate sa mentina colesterolul in limite normale si sa intareasca sistemul alimentar.
Intrebuintari
Orezul brun este hipoalergic si nu contine elemente daunatoare sanatatii, asadar poate sa fie folosit de catre oricine, oricand. Este perfect in bucatarie, avand un gust placut si poate sa fie preparat cu usurinta in aceleasi moduri in care poate sa fie preparat si orezul alb.