Folosita foarte des in bucataria araba, Tahini este o pasta mai putin cunoscuta in Romania, insa cu un succes din ce in ce mai mare. Daca denumirea nu iti spune nimic, trebuie sa stii ca este vorba despre o pasta obtinuta din boabe de susan prin care poti oferi o aroma deosebita mancarurilor si in acelasi timp obtii o puternica doza de sanatate.
Proprietati
Pentru a folosi cu incredere aceasta pasta, trebuie sa stii cateva lucruri despre ea:
- Are un gust placut. Gustul este asemanator nucii, ceea ce face pasta tahini sa poata fi folosita in mai multe feluri de mancare si sa fie baza a diverse sosuri.
- Are o consistenta groasa.
- Se poate gasi in supermarketuri si hipermarketuri, insa nu chiar atat de des.
- Are o compozitie excelenta. In tahini vei descoperi o multime de nutrienti esentiali, printre care un complex de vitamine B ( B1, B2 si B5), vitamina E, calciul, Magneziul sau zincul.
Beneficii
Fiind extrem de bogata in substante naturale si sanatoase, Tahini iti ofera o multime de motive pentru consum:
- Ajuta inima si creierul. Este o sursa foarte bogata de acizi grasi buni ( omega 3 si omega 6). Acest lucru ajuta creierul sa fie in forma si inima sa pompeze cat se poate de puternic si de bine. Este un substitut excelent pentru carne, fiind ideal pentru vegetarieni.
- Ajuta oasele. O substanta importanta gasita in tahini este fosforul. O portie poate sa furnizeze nu mai putin de 12% din necesarul zilnic de fosfor, ceea ce ajuta vegetarienii. Poate sa joace un rol important in preventia osteoporozei sau in ameliorarea artritei.
- Nu contine colesterol. Este perfect pentru cei care au probleme cu inima si are o compozitie nutritionala excelenta.
- Detine un complex important de vitamina B. Conturam mai bine continutul de vitamina B, deoarece acesta ajuta la functionarea corecta a organismului, mentinand ssanatatea celulara, prevenind anemia si regenerand pielea dupa anumite rani.
- Este un aliment bogat in proteine. Un alt mare ajutor pentru vegetarieni este faptul ca are un continut bogat de proteine. Aceasta pasta paote sa fie conbimata cu boabe de naut sau fasole, ceea ce o transforma intr-o proteina completa. O proteina completa reprezinta o proteina ce contine toti aminoacizii pe care corpul uman nu ii poate produce.
- Are o aroma excelenta. Consumul de tahini este unul ideal si pentru gustul deosebit al acestui sos.