Uleiul de cocos este un superaliment, folosit din ce in ce mai des in bucatarie, mai ales in cea vegetariana si raw vegana. Chiar daca de-a lungul timpului a fost denigrat din cauza continutului sau de grasimi saturate, in urma miilor de studii s-a dovedit ca este un aliment extrem de sanatos si ca toate aceste grasimi sunt benefice, imbunatatind sanatatea cardiovasculara si contrar asteptarilor, ajutand la slabire.
Uleiul de cocos se prezinta sub forma solida, la fel ca si untul, atunci cand are temperatura camerei.
Proprietati
Ceea ce face acest ulei sa fie foarte apreciat este continutul sau bogat in vitamine si substante nutritive. Unul dintre nutrientii cei mai prezenti in uleiul de cocos este Colina, care se gaseste intr-un procent foarte mare, insa sunt foarte bine conturate si alte elemente, cum ar fi vitaminele E si K, fierul, fitosterolii, acizii grasi Omega 6 sau grasimile saturate, monosaturate si polinesaturate.
Spre deosebire de alte uleiuri care, de regula, la procesare isi pierd din nutrienti, acest ulei pastreaza aproape toti nutrientii care exista si in nuca de cocos.
Cu o compozitie atat de bogata, este cert faptul ca in urma consumului, uleiul de cocos rezulta o multime de beneficii. Pana sa descoperim beneficiile insa, merita mentionat faptul ca este de preferat consumul de ulei de cocos presat la rece, in mod mecanic.
Beneficii
- Ideal pentru gatit. Este unul dintre putinele uleiuri care isi pastreaza proprietatile chiar si atunci cand temperaturile sunt ridicate, neproducand efecte nocive asupra corpului asa cum fac alte uleiuri pentru gatit.
- Esential in dietele vegane si paleo. Pentru cei care consuma doar vegetale, acest ulei poate sa compenseze o multime de nutrienti obtinuti in mod normal prin carne. Partea cu adevarat buna este faptul ca toate aceste proprietati sunt obtinute fara a fi nevoie de preparare termica.
- Inhibator de apetit. Este o proprietate perfecta pentru cei care tin cure de slabire. O lingurita de ulei de cocos luata inainte de mese poate sa insemne senzatie de satietate si sanse mult mai mari de scadere in greutate.
- Echilibreaza hormonii. Consumul de ulei de cocos poate sa fie foarte hranitor pentru tiroida si pentru rinichi, ceea ce inseamna un echilibru foarte bun pentru hormoni si o stare de bine.
- Puternic energizant. Un alt beneficiu urias pe care il ofera organismului este faptul ca este un puterni energizant si stimulator de metabolism. Explicatia pentru aceasta proprietate este simpla: acizii grasi prezenti in ulei sunt consumati de ficat drept sursa de energie, nefiind depozitati sub forma de grasime.
- Ajutor pentru creier. Sanatatea creierului are si ea de castigat foarte multe din consumul de ulei de cocos. Este unul dintre cele mai eficiente alimente impotriva Alzheimerului si este un ajutor de nadejde pentru toti cei care doresc sa fie mult mai atenti la ceea ce este in jurul lor.
- Trateaza dureri. Durerile de gat, durerile asociate racelii sau diversele dureri de urechi si infectiile acestora, pot sa treaca cu usurinta prin simplul consum de ulei de cocos.
- Vindeca arsurile. Arsurile sunt vindecate eficient daca se foloseste ulei de cocos pe post de unguent.
- Ajuta foarte mult pielea. Este hidratant, exfoliant, poate sa indeparteze negii si este perfect pentru masaj. Chiar si copiii se pot bucura de avantajele sale, deoarece trateaza cu usurinta iritatiile date de scutec.
Intrebuintari
Uleiul de cocos nu se intrebuinteaza doar pentru a obtine beneficii pentru sanatate. Gustul si proprietatile sale il fac perfect pentru bucatarie, cosmetica sau casa.
- In bucatarie. Fiind rezistent la temperaturi ridicate, acest ulei nu se oxideaza si poate sa fie folosit in mancaruri fara a-si pierde din proprietati. Se poate consuma tartinat pe paine sau se poate consuma in shake-uri proteice si in smoothie-uri. Foarte multe companii care produc batoane proteice il folosesc in compozitia acestora. De asemenea, multi sportivi folosesc uleiul de cocos pentru a inlocui energizantele sintetice.
- In cosmetica. Este uimitor faptul ca uleiul de cocos poate sa spele mult mai bine fata decat un sapun si este excelent si pentru curatarea dintilor. Parul are si el de castigat de pe urma folosirii uleiului de cocos, fiind un excelent balsam iar pielea se bucura de o multime de avantaje uimitoare.
- In casa. Nu in ultimul rand, uleiul de cocos poate sa fie folosit in casa. Poate sa fie folosit pe post de detergent pentru rufe, curata foarte bine piesele de mobilier si poate fi un odorizant natural foarte eficient.