Xylitolul este o pudra dulce si naturala, ce este extrasa din fibrele fructelor si legumelor. Cea mai mare cantitate de xylitol se gaseste in coceanul de porumb, in scoarta unor copaci si in cojile de alune si de nuci. In principiu, este folosit pe post de indulcitor, fiind o solutie mult mai sanatoasa decat zaharul, insa are si o multime de alte avantaje.
Proprietati
Xylitolul uimeste cu o serie de proprietati interesante:
- Are un continut redus de calorii. Practic, este cu 40% mai slab din acest punct de vedere decat zaharul;
- Are un index glicemic scazut, ceea ce il face perfect pentru diabetici;
- NU este fermentabil si favorizeaza transportul calciului in saliva. Acest lucru inseamna ca poate proteja dintii si chiar ii poate ajuta sa isi intareasca smaltul.
- Are rol antibacterian, prevenind o multime de probleme medicale;
- Este ideal pentru o multime de preparate dulci, fiind folosit in prajituri si bauturi reci sau calde fara a le schimba gustul.
Beneficii
Consumul de Xylitol poate sa ofere o multime de beneficii pentru sanatate:
- Este un indulcitor perfect pentru cei care sufera de diabet. Este bine de stiut, insa, ca nu poate fi folosit in cantitati foarte mari deoarece reprezinta, totusi, un indulcitor cu indice glicemic. Acest indice este foarte mic, totusi, in comparatie cu indicele zaharului.
- Poate sa fie folosit in curele de slabire datorita numarului mic de calorii. Astfel, cei care doresc sa scape de kilogramele in plus o pot face fara a renunta la unele dulciuri.
- Contribuie la un echilibru foarte bun in ceea ce priveste valorile glicemice si poate sa duca la reducerea riscului de aparitie a diabeului zaharat.
- Este un zahar/alcool nefermentabil. Acest lucru inseamna ca spre deosebire de zahar, care favorizeaza aparitia bacteriilor in cavitatea bucala, xylitolul favorizeaza transportul calciului in saliva si poate sa scada extrem de mult frecventa problemelor dentare. Din acest motiv este prezent deseori chiar si in pastele de dinti sau in gumele de mestecat.
- Este antibacterian. Poate sa ofere o serie de beneficii in afectiunile nasului, gatului si ale urechilor, prevenind otitele si alergiile.
Intrebuintari
Xylitolul poate sa fie folosit in orice tip de allimentatie, inlocuind cu succes zaharul. Cu acesta pot fi preparate prajituri, bauturi dulci sau chiar mancaruri.
Evident, pentru o viata cat mai echilibrata este de preferat sa se evite consumul excesiv, care poate fi daunator.