Zaharul brun este un zahar obtinut din trestia de zahar si spre deosebire de zaharul alb, are o serie de avantaje. O diferenta majora fata de zaharul alb este continutul de melasa, care ii da un gust foarte placut.
Proprietati
Proprietatile zaharului brun difera destul de mult fata de cele ale zaharului alb sau fata de cele ale zaharului brut:
- Este inchis la culoare datorita melasei care este prezenta in proportie de 3.5 – 7% in compozitie;
- Are o serie de elemente sanatoase, cum ar fi calciul, magneziul, fierul si potasiul, care ii confera un plus de avantaje fata de zaharul alb;
- Este natural;
- Are o aroma foarte placuta, dand un gust deosebit deserturilor sau cafelei si compoturilor.
Beneficii
Cel mai mare beneficiu al zaharului brun este faptul ca are un continut mult mai mare de nutrienti decat zaharul alb extra rafinat. Printre acestia, putem remarca mineralele si vitaminele date, in principiu, de continutul de melasa.
- O lingura de melasa contine 20% din necesarul zilnic al tuturor acestor nutrienti;
- Continutul de calorii al zaharului brun este ceva mai mic decat cel al zaharului alb: 370 vs 390.
Zahar brun vs zahar alb
- Zaharul alb. Este realizat din rafinarea sfeclei sau a trestiei de zahar, proces care distruge nutrientii si adauga o serie de E-uri ( E 220 si E150 ).
- Zaharul brun. Are aceeasi sursa, insa in compozitia sa se adauga melasa. Aportul de melasa este cel care face zaharul brun ceva mai sanatos, dar si faptul ca nu este atat de procesat ca si varianta alba.
Zahar brun sau brut
O a treia varianta de zahar este cea a zaharului brut. Aceasta este cea mai putin nociva solutie, deoarece are proprietati mult mai acceptabile:
- Are doar 85% cantitate de zaharoza;
- Are o serie de vitamine din grupul B si mai multe minerale, dintre care amintim de magneziu, fosfor, fier, sodiu si zinc;
- Are doar 11 calorii pentru o lingura, ceea ce il face perfect pentru curele de slabire.
Atat in comparatie cu zaharul brun cat si in comparatie cu cel alb, zaharul brut este mult mai sanatos. Ooricare ar fi tipul de zahar pe care il consumi, este bine sa nu il consumi in mod abuziv, pentru a te bucura de o viata sanatoasa.