Curmalele sunt niste fructe ce nu par atat de atractive din punct de vedere vizual, insa reusesc sa uimeasca prin beneficiile pe care le aduc sanatatii. Devenite foarte populare prin anii 1700, atunci cand au fost importate de misionarii spanioli de pe coasta de vest a Americii, curmalele au intrat cu succes in alimentatia europenilor care se bucura de beneficiile lor.
Proprietati
Din punct de vedere nutritional, curmalele reusesc sa uimeasca prin calitatile nutritionale. Astfel, o portie de 28 de grame de curmale contine:
- 78 de kcalorii. Este o valoare acceptabila, care poate sa faca parte dintr-o dieta echilibrata.
- 21 de grame de carbohidrati
- zaharuri
- fibre
- proteine
In curmale exista nu mai putin de 15 minerale deosebit de utile pentru alimentatie, printre care si seleniul.
De asemenea, in curmale vie gasi 23 de aminoacizi, inclusiv acizi grasi nesaturati precum cel oleic, linoleic sau linolenic.
Nu trebuie neglijate nici vitaminele, care sunt foarte prezente in curmale:
- Vitamina A: excelenta pentru ochi
- Vitamina B: care ofera energie
Multi oameni considera curmalele ca fiind fructele ideale datorita continutului foarte bogat de substante nutritive.
Beneficii
Consumate frecvent, curmalele se dovedesc parteneri de incredere pentru o viata sanatoasa. Iata avantajele pe care le ofera:
- Sunt usor de digerat. Corpul poate sa profite din plin de gustul si de compozitia lor, fara a avea de suferit in ceea ce priveste depunerile de grasime;
- Ajuta colonul. Gratie fibrelor, reziduurile se deplaseaza mult mai usor prin colon iar colesterolul rau este tinut la un nivel corect;
- Echilibreaza oxigenul din sange. De aceste beneficiu este responsabil fierul, care este o componenta esentiala a hemoglobinei din cellulele rosii;
- Ajuta inima. Potasiul este un electrolit care poate sa aiba un efect excelent asupra controlului ritmului cardiac si al tensiunii arteriale.
- Protejeaza pielea. Vitamina A are capacitatea de a mentine pielea sanatoasa si in acelasi timp de a proteja ochii de diverse boli.
- Lupta impotriva cancerului. Consumul de curmale se dovedeste foarte util si impotriva unor boli grave, cum ar fi cancerul.
- Ajuta corpul sa metabolizeze foarte bine carbohidratii, proteinele si grasimile.
Un consum moderat de curmale poate, asadar, sa aduca o multime de beneficii in sanatate si in principiu, poate sa prelungeasca durata de viata si sa previna boli precum cancerul ( de colon, prostata, san, pancreatic sau pulmonar ) sau accidentele vasculare.