Fructele goji au castigat foarte multa popularitate in ultimii ani, fiind adesea promovate ca un “super-aliment”. Istoria arata ca acest fruct medicinal are radacini in China Antica, unde era folosit pentru tratarea afectiunilor ochilor, ficatului si rinichilor. Astazi, oamenii consuma goji si pentru a preveni imbatranirea prematura, pentru a-si intari sistemul imunitar, dar si pentru a preveni diferite alte afectiuni.
Proprietati
- Fructele goji au un gust dulce si pot fi consumate crude, uscate, in sucuri sau in ceaiuri. Ele pot fi, de asemenea, cumparate sub forma de praf sau de tablete.
- Toate fructele de padure de culoare albastra sau rosie, inclusiv fructele goji, contin niveluri ridicate de antioxidanti, care pot ajuta la protejarea organismului impotriva daunelor produse de radicalii liberi.
- Sunt singurele fructe de padure care contin Lycium Barbarum polizaharide, niste antioxidanti specifici care ofera o varietate de beneficii impresionante pentru sanatate.
- In plus, fructele goji ofera 11 aminoacizi esentiali – mai multi aminoacizi decat ofera celelalte tipuri de fructe de padure.
- Contin carbohidrati complexi. Acestia ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange, prevenind bolile inimii, accidentele vasculare cerebrale si diabetul.
Acest aliment minunat este, de asemenea, o sursa buna de vitamine si minerale, inclusiv: vitamina C, fibre, fier, vitamina A, zinc si antioxidanti.
Beneficii
- Intaresc sistemul imunitar si protejeaza impotriva gripei. Sistemul imunitar puternic si protectia impotriva gripei merg mana in mana. Vitaminele din fructele goji ar putea sa le sustina pe ambele. Testele din laboratoare arata ca boabele de goji contribuie la cresterea eficacitatii vaccinarii impotriva gripei la soarecii varstnici. Acest lucru este important deoarece vaccinul impotriva gripei nu ofera intotdeauna o protectie adecvata in fata acestui virus.
- Ajuta la scaderea in greutate. Aceste fructe sunt ideale atunci cand sunt consumate ca gustari, intre mese. Au un continut ridicat de fibre si, de aceea, alunga senzatia de foame. In plus, au un gust dulce si o valoare nutritiva cu un continut scazut de calorii.
- Contin antioxidanti pentru ochi si piele. Antioxidantii din goji, in special zeaxantinul, protejeaza celulele impotriva descompunerii atunci cand sunt expuse la fum sau la radiatii. Mai mult, studiile au aratat ca adultii in varsta care au consumat zilnic suplimente alimentare cu boabe de goji au avut mai putina hipopigmentare, mai putin drusen si mai putine pete galbene in ochi.
- Regleaza nivelul de zahar din sange. Astfel, consumul regulat de goji ajuta la atenuarea rezistentei la insulina, imbunatateste toleranta la zahar si regenereaza celulele care ajuta la producerea insulinei.
Intrebuintari
Cele mai multe supermarket-uri vand fructe de goji uscate preambalate. Dar le poti gasi si in forma proaspata. Amesteca-le cu cereale la micul dejun sau pune-le in ceai.
Fructele goji pot fi, de asemenea, gatite cu carnea macra de porc sau de curcan, oferind o dulceata savuroasa mancarii.