Tahini este o pasta obtinuta din seminte de susan care sunt decojite, macinate si prajite. Aceasta este frecvent utilizata in bucataria nord-africana, greaca, iraniana, turca si in cea din Orientul Mijlociu, in prezent fiind destul de des intalnita si pe masa romanilor.
Tahini este unul dintre principalele ingrediente din humus si din baba ghanoush (o pasta asemanatoare cu humusul, facuta din vinete, nu din naut).
Proprietati
- Potrivit USDA National Nutrient Database – link, doua linguri de pasta de tahini contin 178 de calorii, 16 grame de grasime, 6 grame de carbohidrati (3 grame de fibre si 0 grame zahar) si 5 grame de proteine.
- Aceeasi portie de doua linguri ofera 30% din necesarul zilnic de tiamina, 24% din necesarul de magneziu, 22% din necesarul de fosfor, 14% din doza recomandata de fier si 12% din necesarul de calciu.
- Nu te alarma in privinta cantitatii de grasimi din tahini – doar 2 din cele 16 grame sunt saturate, restul fiind grasimi mono si polinesaturate, cunoscute a fi benefice inimii si sanatatii generale.
- Semintele de susan contin si multi fitosteroli, nutrienti importanti in scaderea colesterolului si in prevenirea cancerului.
- Semintele de susan furnizeaza multe substante nutritive, insa este dificil pentru organism sa le absoarba din cauza stratului exterior dur pe care il au. Consumul de seminte de susan in forma de pasta de tahini, insa, permite corpului sa absoarba mai bine nutrientii pe care ii ofera.
Beneficii
- Pentru sanatatea inimii. Semintele de susan contin sesamina si sesamol, elemente care scad nivelul de colesterol rau. Asa cum am mentionat in randurile de mai sus, tahini este bogat in grasimi mononesaturate si polinesaturate. Studiile au aratat ca aceste tipuri de grasimi au calitatea de a scadea colesterolul si astfel sa previna riscul de boli cardiace si accident vascular cerebral. Calciul si magneziul din tahini, de asemenea, au beneficiul de a scadea tensiunea arteriala in mod natural.
- Impotriva cancerului. Lignanii, compusi chimici gasiti in anumite plante inclusiv in semintele de susan, au o structura similara cu cea a estrogenului. Acestia sunt capabili sa lege receptorii de estrogen, protejand astfel organismul de cancerele legate de hormoni.
- Pentru sanatatea oaselor. Continutul ridicat de magneziu din tahini este benefic pentru mentinerea oaselor sanatoase. Aporturile adecvate de magneziu sunt asociate cu o densitate osoara mai mare, fiind eficiente in reducerea riscului de osteoporoza la femeile aflate in postmenopauza.
Intrebuintari
Ca dressing in salate. Daca ai pofta de o gustare simpla, fa-ti o salata de cruditati pe care sa o condimentezi cu putin piper, suc de lamaie si pasta de tahini. Vei avea parte de un gust delicios si, nu in ultimul rand, de o multime de beneficii nutritionale.
Unsa pe painea prajita. La micul dejun, incearca sa renunti o perioada la untul obisnuit in favoarea pastei de tahini. Unsa pe painea toast cu un pic de miere sau sirop de agave, tahini iti va garanta un mic dejun echilibrat.