Boabele de cacao sunt printre cele mai apreciate boabe naturale din intreaga lume, dat fiind faptul ca acestea sunt folosite intr-o multime de deserturi, inclusiv pentru a se face ciocolata. In ceea ce priveste untul de cacao, este la fel de apreciat si este si extrem de sanatos.
Untul de cacao se obtine destul de greu, prin curatarea boabelor de cacao,lasarea lor la fermentat in frunze de bananier, coacerea, indepartarea cojilor si intr-un final presarea si macinarea.
Rezultatul este unul deosebit si se concretizeaza intr-un fel de lichior cu 54-58% unt.
Proprietati
Untul de cacao are niste proprietati foarte interesante. Acesta este o grasime vegetala cu un continut bogat de acid oleic, acid stearic, acid palmitic sau acid linoleic. De asemenea, contine si acid arhidonic, acid palmitoleic sau alti acizi grasi.
In principiu, untul de cacao poate sa fie rafinat si nerafinat, cel nerafinat neavand impuritati sau arome foarte puternice. Principalele caracteristici ale untului de cacao sunt:
- Are o culoare alb-galbuie;
- Se topeste la 34-38 de grade Celsius;
- Are un gust foarte placut, de ciocolata;
- Are textura catifelata si cremoasa, extrem de placuta la consum;
- Poate sa reziste pana la 5 ani fara niciun fel de probleme;
- Are mult mai multi antioxidanti decat vinul rosu. Se pare ca numarul antioxidantilor este de 3 ori mai mare decat in cazul bauturii recunoscute pentru asa ceva.
Beneficii
- Ajuta creierul. Dat fiind faptul ca are un continut ridicat de Omega 9 si de Omega 6, poate sa ajute creierul sa functioneze normal. De asemenea, ajuta si sistemul cardiovascular;
- Amelioreaza simptomele astmului. Cei care sufera de aceasta boala pot consuma cu incredere unt de cacao, care ii poate ajuta datorita continutului de polifenoli;
- Elimina depresia. Untul de cacao este unul dintre putinele antidepresive naturale. Consumul acestui aliment produce serotonina, denumita si hormonul fericirii.
- Poate fi folosit in prepararea unui numar mare de deserturi raw vegane.
- Este util in cosmetica. Untul de cacao se regaseste in extrem de multe produse cosmetice, ajutand pielea sa fie mai sanatoasa si mai frumoasa. Acesta are capacitatea de a estompa ridurile, ofera o hidratare foarte buna si ajuta la estomparea cicatricilor.
- Ajuta la sanatatea parului. Nu in ultimul rand, untul de cacao hraneste parul, facandu-l mai rezistent si mai plin de volum
Intrebuintari
Untul de cacao are foarte multe intrebuintari, fiind folosit in cosmetica si in alimentatie de foarte multa lume. Desi este un aliment complex, nu are contraindicatii atata vreme cat nu este consumat in cantitati foarte mari.